Tot en met 31 augustus kunnen alle Kempenaren opnieuw hun taxussnoeisel gratis binnenbrengen op het containerpark. Taxussnoeiers ondersteunen zo de strijd tegen kanker.

Door de samenwerking met ‘Vergroot de hoop’ kan IOK Afvalbeheer per ingezamelde m³ taxussnoeisel 50 euro schenken aan het Olivia Hendrickx Research Fund.

Taxus: basisbestanddeel ¼ van de kankermedicijnen

Taxussnoeisel bevat baccatine, een actief bestanddeel dat wordt verwerkt in heel wat kankermedicijnen. Voor 1 kg baccatine is er echter 12 ton vers taxussnoeisel nodig, een hele hoop! Vanaf 15 juni tot en met 31 augustus kunnen eigenaars van taxushagen of –struiken hun taxussnoeisel gratis aanleveren op het containerpark. Samen met de initiatiefnemer van ‘Vergroot de hoop’, boomkwekerij Van Hulle, organiseert en coördineert IOK Afvalbeheer deze actie. Een belangrijke taak is weggelegd voor de containerparkwachters. Zij zien toe op de kwaliteit van het snoeisel en dragen in belangrijke mate bij tot het succes van de actie. Containerparken zijn laagdrempelig en vormen daarom het ideale brengpunt voor het jonge taxussnoeisel.

Om bruikbaar taxussnoeisel aan te leveren, houd je best rekening met volgende richtlijnen:
 
·  Snoei éénjarige, jonge, niet houtachtige scheutjes van max 20-30 cm.
·  Vang het snoeisel op op een doek, en meng het niet met bladeren of ander snoeisel.
 

Strafste snoeiers van Vlaanderen wonen in Balen

In 2011 waren de Kempenaren al voor de 3de keer op rij de strafste snoeiers van Vlaanderen. In 2008 werd er in onze regio 511 m³ bruikbaar taxussnoeisel ingezameld, in 2009 werd maar liefst 780 m³. In 2011 werd in de Kempen 623 m³ bruikbaar taxussnoeisel ingezameld. In Vlaanderen bedroeg het totaal 2.278 m³  snoeisel. Van alle Vlamingen brachten de Balenaren het meeste taxussnoeisel naar het containerpark. Maar liefst 53 m³. Een hele prestatie voor een middelgrote gemeente.

Vorig jaar kon het snoeisel tot en met 1 augustus worden binnengebracht op het containerpark. Dit jaar wordt de actie verlengd en kan je snoeien tegen kanker tot en met 31 augustus.

Opbrengst voor kankeronderzoek

IOK Afvalbeheer en de Kempense gemeenten schenken ook dit jaar de opbrengst van deze actie integraal aan het Olivia Hendrickx Research Fund.

Het Olivia Hendrickx Research Fund ondersteunt wetenschappelijk therapeutisch onderzoek naar kanker in België. De aandacht gaat voornamelijk naar vernieuwende projecten waarvoor weinig commerciële belangstelling bestaat of die niet als basisonderzoek worden beschouwd. Meer informatie kan je vinden op www.olivia.be .